За тренинг центарот

Tренинг центарот на НДЦ Скопје нуди теоретска и практична обука за интеркултурно образование и Нансен модел (НМИО) и е посветен да обезбеди личен и професионален развој на воспитно-образовниот кадар во државата и регионот.

Тренинг центарот е основан во 2012. година, во партнерство во Министерство за образование и наука на Р. С. Македонија, а од 2013. година е воспоставено партнерство и со Советот за интегрирано образование на Северна Ирска.

Користејќи го повеќегодишното искуство од работата на развојот и примената на различни воспитно – образовни интеркултурни инцијативи, тимот на Нансен дијалог центар Скопје во партнерство со релевантни експерти и институции креираше повеќе порграми за обуки фокусирани на интеркултурализмот како концепт и приод во воспитно-образовната сфера.

За да се обезбедат најдобрите програми и обуки за професионален развој, центарот ангажира локални и меѓународни обучувачи со долгогодишно искуство во областа на интегрираниото и интеркултурно образование  и професионалниот развој на наставниците. Обуките во центарот се рализираат преку 60% теорија и 40% практична работа.

Проектот Нансен модел за интеркултурно образование и Тренинг центарот се финансиски поддржани од Министерството за надворешни работи на Кралството Норвешка.

Последни новости

Преглед на сите новости

Отворен повик за стипендии за обука за интеркултурно образование – Модул Б

Тренинг центар за интеркултурно образование при Нансен дијалог центар Скопје, во партнерство со Министерство за образовани и наука на Р. Северна Македонија...

Доделени сертификати на 8 групи на наставници

Искрени честитки до сите наставници, стручни соработници, воспитувачи од осум групи, кои во текот на 2020. година успешно ја завршија обуката за интеркултурно образование.

НДЦ Скопје ја започна соработката со Педагошки Факултет во Скопје за нови обуки за студентите

НДЦ Скопје секогаш со задоволство и многу радост ги означува почетоците на новите иницијативи и исчекори. Особено сме горди на воспоставената соработка со Педагошки факултет

Успешно завршување на уште еден циклус на обуки за интеркултурно образование

Искрени честитки за успешно заокружување на обуката од Модул А за интеркултурно образование до сите наставници, стручни соработници, професори од осумте групи при Тренинг центар на НДЦ Скопје!